Topp ti tips for gode familiebilder ute

Familiefotografering er gjerne noe man gruer seg til. Hvordan blir været? Hva skal vi ha på oss? Hva om lillebror nekter å bli fotografert? Det er så mye man kan bekymre seg over og som kan føre til at man bare dropper hele fotograferingen. Her kommer derfor topp ti tips for gode familiebilder ute, oppdelt i planlegging og fotografering. Disse kan hjelpe deg gjøre både forberedelser og fotografering lettere for deg slik at du får gode familiebilder!

Planlegging for gode familiebilder ute

Familie på fire; to voksne og to små barn, fotografert i Langhaugparken i Bergen. Ulriken fjellet i bakgrunnen, familien står på en grønn plen med høye grønne trær rundt dem. Topp ti tips for gode familiebilder ute.
Familie i Langhaugparken, Bergen.

1. Velg riktig tidspunkt:

Velg en dag og tid som passer best for familien din. Kanskje en helg eller ettermiddag hvor alle kan være avslappet og tilgjengelige. Sjekk om fotografen kan være fleksibel iht vær -kanskje man kan velge en uke og ta det den dagen det er best vær?

2. Valg av antrekk:

Velg klær som dere føler dere komfortable i, men som også passer sammen visuelt. Unngå matchende antrekk og gå heller for koordinerende farger. Ta utgangspunkt i et plagg du liker og ta det med rundt i klesskapene for lettere å koordinere antrekkene.

3. Valg av sted:

Ikke stress over å finne den perfekte lokasjonen. Nærmeste park eller til og med borettslagets hage kan skape flotte omgivelser for fotograferingen. Snakk med fotografen, kanskje hen har innspill og gode forslag.

4. Forbered Barna:

Snakk med barna om hva som kommer til å skje på fotograferingsdagen. Forklar på en positiv måte og hjelp dem å forstå viktigheten av å være med. Fortell dem gjerne hvorfor dere skal ta bilder og vis bilder tatt fra din barndom. Vis gjerne bilde/webside av fotografen og fortell litt om hvem som skal ta bildene -snakk om fotografen som om det er en gammel venn.

5. Lag en Sjekkliste:

Lag en liste over alt du trenger å ta med deg fra ekstra klær til små rekvisitter eller snacks. Dette hjelper deg å unngå stress på dagen.

Fotograferingen – Topp ti tips for gode familiebilder ute

6. Fokuser på det positive:

Prøv å ikke irettesette eller kjefte på barna (eller samboer); positiv oppmerksomhet og ros gir raskere resultater enn tomme trusler. Forsøk å la fotograferingen bli til en hyggelig opplevelse. Gjør det til en opplevelse og planlegg gjerne noe annet hyggelig i etterkant; tur på kafé, stuekino for hele familien med popcorn etc.

7. Fokuser på samholdet:

La familien samhandle som de pleier og la fotografen fange samholdet og følelsene deres. Bilder der familien gjør noe sammen fremfor å «smile og se inn i kamera» kan vise mer følelser og samspill. Vi skal ta et «alle se inn i kamera» bilde også men la fotografen ha kontroll på koordineringen. Du har sørget for at alle har møtt opp og du kan stole på at fotografen klarer fange unike øyeblikk av alle involverte.

8. Lek og ha det gøy:

Planlegg noen morsomme aktiviteter under fotoshooten. Dette hjelper med å få alle til å slappe av og gir livlige bilder. Diskuter gjerne med fotografen på forhånd, kanskje hen har noen forslag? “Fly” med barnet, danse barfot i gresset, løft og hold barnet -fysisk kontakt mellom familiemedlemmer oppmuntres -vis kjærlighet!

9. Ta pauser:

Ikke overdriv. Ta små pauser hvis noen begynner å føle seg utålmodige. Det gir en sjanse til å slappe av og le. Det kan være lurt å ha med litt snacks og drikke til barna, velg noe som ikke setter merker på klærne. Rosiner, oppskåret eple, vann, kiddilicious smoothie biter etc. En fotoshoot med mindre barn kan være gjennomført på 15 minutter -barn har kort konsentrasjonsspenn og en erfaren fotograf kan gi veiledning og gjennomføre en variert fotografering på så kort tid. Men husk at selv om selve fotograferingen tar ca 15 minutter er det også oppmøte, litt bli-kjent med fotografen og litt forberedelser før fotografen setter igang, så hold ihvertfall av en time.

10. Ta med barnas favorittmusikk:

De fleste mobiltelefoner har velfungerende høyttalere så sett på barnas favorittsang og dans med 🙂

Husk at dette handler om familien. Som forelder er du en viktig del av bildene, så vær med og nyt øyeblikkene uten å bekymre deg for at alt skal være perfekt. Det viktigste er å ha det gøy og skape minner sammen med familien. Ikke la bekymringer om utseende eller koordinering stoppe deg, disse bildene vil være en tidløs påminnelse om hvor verdifull familien din er, akkurat slik den er.

For å sikre vellykkede familiebilder ute, følg disse topp ti tips for gode familiebilder ute for planlegging og fotografering, og fokuser på glede og samhold. Fotograf Linn Landmark hjelper gjerne din familie å ta gode familiebilder i Fyllingsdalen eller andre steder rundt Bergen.

Ønsker du lære mer om tips til fotografering av barn, les her.

Topp ti tips for gode familiebilder uteFamilieportrett av familie som står i en grønn park og smiler mot kamera. Far holder en gutt på hoften, mor holder en baby på hoften og har en arm rundt sin eldste sønn som står foran begge foreldrene. Fotografert om sommeren av Fotograf Linn Landmark.

September 11, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *