Ta gode bilder av barna

Tips fra en erfaren mamma og fotograf.

Hei, mine kjære småbarnsforeldre og fotografi-entusiaster! Velkommen til mitt lille hjørne av internett, der jeg som en erfaren mamma og fotograf ønsker å dele noen triks for å fange de ekte smilene hos våre små mestere av et bredt spekter av følelser- småbarna! Her får du noen tips til hvordan man kan ta gode bilder av barna.

En treåring i lilla kjole smiler mot kamera. Gult høstløv i bakgrunnen. Fotografert av Fotograf Linn Landmark -Ta gode bilder av barna dine
En blid frøken!

La oss innse det, småbarn er som følelsesmessige berg-og-dalbaner. Ett øyeblikk er de de gladeste klovnene på sirkuset og i neste øyeblikk kan man oppleve barnet flat ut på gulvet i sinne fordi mamma tok feil dukke med fra dukkevognen. Men slapp av, det er mulig å fange smilene, latteren og gleden på kamera. Her er noen av mine mest praktiske tips basert på egen erfaring. Og tro meg, som fotograf er det ekstra vanskelig å fotografere egne barn.

1. Ikke stress med å ta gode bilder av barna

Småbarn kan lukte stress på en mils avstand. Så slapp av og ta det med ro. Gjør fotograferingen til en lek og en morsom opplevelse, og smilene kommer naturlig. Jeg pleier vanligvis forberede ungene mine ved å fortelle dem at vi skal ut for å fotografere en liten stund før jeg tar dem med meg slik at de er forberedt på at dette skal skje. Forutsigbarhet er noe alle barn liker.

2. Lek med barna

Gjør deg til en lekekamerat. Hopp, hyl, løp, og la latteren flyte fritt. Dette vil ofte få de ekte smilene frem. Når vi først setter igang med fotosession leker jeg med dem i en fem minutters tid før jeg finner frem kamera. Jeg tar aldri dem rett med ut, plasserer dem der jeg vil de skal stå for så å begynne å knipse. Av erfaring har jeg lært at da er de overhodet ikke interessert å ta bilder, man må gjøre dette til en hyggelig opplevelse.

3. Ta med snacks som premie

Småbarn elsker premier og oppmuntring. En liten snackspause under fotograferingen kan være akkurat det som trengs for å gjenopplive humøret. Ta med noe som ikke setter farge på klær eller setter seg fast i tennene på ungene.

4. Ikke press barna

Hvis småbarnet ditt ikke er i humør for bilder akkurat nå, ikke press det. Prøv igjen senere eller en annen dag. Er du fristet til å true barnet med ingen barnetv, ingen lekeplass eller hva som er blitt lovet i etterkant vil det neppe hjelpe. Det er bedre å pakke sammen og tenke ok, da tar vi gode bilder av barna en annen dag.

5. Bruk favorittleker

Ta med småbarnets favorittleker eller kosebamse til fotograferingen. Dette kan være en flott måte å få dem til å slappe av og føle seg komfortable på. Jeg pleier bare passe på at fargene på lekene passer med omgivelsene og klærne (dessverre er den nåværende favorittleken til minsten en knall rosa pusekatt bamse.)

6. Overrask! – Ta gode bilder av barna

En plutselig og morsom lyd, som et klapp eller en rar lyd fra mobilen, kan få dem til å bryte ut i latter. Husk bare å være klar til å ta bildet når latteren kommer. De fleste foreldre har en barnevennlig spilleliste på mobiltelefonen; sett på musikken og dans litt med ungene. De vil elske det!

7. Fotografer ute

Noen ganger er det beste stedet å fange smilene hos småbarn utendørs. La dem leke fritt og utforske naturen mens du fanger de øyeblikkene.

8. Be Om hjelp

Spør småbarns foreldre eller eldre søsken om å hjelpe deg med å få smilene frem. Familiens samspill kan føre til ekte glede. Snakk med assistenten på forhånd og avtal hvor de skal stå -jeg har ofte pappaen til barna våre med på fotografering og han er veldig god på å lage ablegøyer -og ungene ser rett på ham. Så da må jeg passe på at pappa står rett bak meg når jeg vil at blikket deres skal være rettet mot kamera.

9. Ha med våtservietter

Er barna under skolealder (og iblant, barneskolealder) er det nesten garantert at det er litt hvitt, tørket snått under nesen/i nesen, spor av yogurt rundt munnen eller om de er som mine barn; litt brun i fjeset etter å ha lekt (og “lekespist”) med våt jord. Jeg kan telle på én hånd de gangene jeg har fotografert småbarn som ikke trengtes en liten vask av ansiktet (og hender) før foto selv om de var sjekket før man dro på fotografering 🙂 Ha en klut beredt for snått-tørking underveis.

Så der har du det, noen praktiske og morsomme tips fra en mamma og fotograf som har lært mye underveis. Husk at det viktigste er å ha det gøy sammen med barnet ditt. Smilene og øyeblikkene kommer naturlig når dere er avslappet og glade sammen, og om det er en gøy greie å bli fotografert er de mer villig til å gjøre det flere ganger.

Så kom deg ut der, fang noen ekte smil og lag noen fantastiske minner! Ta gode bilder av barna!

Her kan du lese mer om tips om studiofoto med barn.

En treåring i lilla kjole smiler mot kamera. Gult høstløv i bakgrunnen. Fotografert av Fotograf Linn Landmark -Ta gode bilder av barna dine

September 19, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *