Hvordan velge rett fotograf

Å velge rett fotograf kan være avgjørende for å få de minnene og øyeblikkene foreviget slik du ønsker. Her er noen viktige tips og overveielser for å finne den perfekte fotografen som passer dine behov og preferanser.

Tips til hvordan velge rett fotograf

1) Liker du stilen til fotografen?

Stil er hvordan bildene er komponert og redigert. Noen fotografer har en lys stil med lyse farger, “light and airy” som det gjerne kalles på engelsk. Andre fotografer er mer “dark and moody”; bildene er gjerne mørkere, nesten film-aktig, kornete og stemningsfulle. Det er et hav av stiler! Der du leter etter fotograf; på internett, på Instagram, andre steder: gå inn og se gallerier og se om du liker den stilen. Det er antagelig slik dine bilder også vil se ut -innholdet vil være annerledes men redigering og komposisjon vil nok være lignende. Fotografstilen er nesten som en personlighet, det er måten vi jobber på både under fotografering og etterarbeidet. Ønsker du noe trendy, noe som er “in” nå eller vil du ha noe som vil tåle tidens tann? Den rette fotografen har stilen du liker.

2) Be om å se et galleri

På Instagram, Facebook og websiden publiseres de beste bildene men hvordan ser et helt galleri ut? Når valget står mellom 2-3 fotografer kan du sende dem en forespørsel om å se et fullt galleri av den type foto du er ute etter (babyfoto i studio/bryllup/livsstilsfoto familie etc.)

3) Hvordan leverer fotografen produkter?

Noen fotografer selger pakker der du får foto og produkter for kr xx. Andre fotografer splitter kostnad mellom fotografering og produkter, der du først betaler for foto og så betaler for produkter du ønsker bestille. Om du ikke finner en prisliste på fotografens profil kan du sende en uforpliktende mail og be om dette.

Får du digitale produkter bør du sjekke om det er lavoppløslige eller høyoppløslige filer. Lavoppløslige filer kan ikke printes da de er for dårlig kvalitet men funker bra på en skjerm. Digitale filer er vanligvis kostbare.

Jeg hører i kategori 2 der fotografering og produkter er splittet; jeg ønsker la deg se bildene før du velger hva du vil kjøpe og passer på at kunden er godt informert om priser på fotopakker før avtalen inngås.

4) Se på pris

Å bruke fotograf er en investering, det er ikke til å komme utenom at det vil koste og du får det du betaler for. En fotograf har erfaring og kunnskap, utstyr og talent og skal bruke dette for å skape gode minner for deg. Sammenlign priser og ha gjerne et budsjett i bakhodet. Se på hva som er inkludert i prisen som i punktet over.

5) Ikke vær redd for å stille spørsmål

Om det er noe du lurer på er det bare å spørre fotografen. Du skal bruke en profesjonell fotograf og lurer du på fotopakker, tilleggsprodukter, logistikk etc. kan du ta kontakt og spørre.

6) En god match?

De fleste profesjonelle fotografer har en eller flere telefonsamtaler med potensielle kunder før kontrakten signeres. Her får man en mulighet til å bli litt bedre kjent og finne ut om dere er en god match. Har du en god følelse vil det bli gode bilder også.

7) Kontrakt og bruksrett

Om ikke fotografen tilbyr kontrakt med beskrivelse av hva som er inkludert bør du være skeptisk. Kontrakten er til for å forsikre både deg og fotografen om fotograferingen og hva det innebærer. Sjekk også hvordan du kan bruke bildene. De fleste fotografer har for eksempel en klausul på at man ikke skal redigere/endre de ferdige produktene som er levert til deg -f.eks. at det ikke er lov å bruke et Instagramfilter på bildet. Bildene som blir levert av fotograf er varemerket til fotografen.

8) Har fotografen et organisasjonsnummer?

Alle personer som tilbyr tjenester mot betaling skal være registrert som firma og dermed ha et organisasjonsnummer. Dette bør stå på websiden deres og faktura.

En baby ligger på sengen og et småbarn sitter bak og smiler mot kamera. Søskenfoto av Fotograf Linn Landmark i Bergen. Hvordan velge rett fotograf.

Så her har du noen tips til hvordan velge rett fotograf som passer deg og din familie! Lykke til, og skulle du ha lyst å bruke meg er det bare å ta kontakt, så ser vi om vi er en god match!

En nyfødt baby ligger på ryggen på en stor seng, storesøster på ett år sitter bak og smiler mot kamera. Blått sengetøy og puter, barna har hvit og grå klær på seg.

September 3, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *