Hvordan ta babybilder selv

De første ukene med din nyfødte er fylt med uforglemmelige øyeblikk du ønsker å bevare for alltid. Å ta gode bilder hjemme trenger ikke være komplisert. Med disse tipsene på hvordan ta babybilder selv vil du kunne fange øyeblikkene på en enkel og minneverdig måte.

Nyfødt bilder tas best innen de to første ukene etter babyen er født. Dette skyldes at de vanligvis er mer rolige og lettere å få til å sove/ligge stille. De har heller ikke fått utslett/hud som flaker seg/kloremerker fra lange babynegler. Babyer vokser også veldig raskt, så hvis du ønsker å dokumentere nyfødtstadiet bør du fotografere dem så tidlig som mulig.

Her er noen tips til hvordan man kan ta babybilder selv:

1) En tilfreds baby er lettere å fotografere.

Sørg for at du nettopp har gitt hen mat, at bæsjebleien er byttet og hen ikke er overtrøtt. Merker du at babyen ikke trives med å være fotomodell tar du en pause og prioriterer babyens komfort.

2) Oppvarmet rom (rundt 25 grader)


Om du skal fotografere babyen i bare bleien eller med bleieskjuler, sørg for at romtemperaturen er rundt 23-25 grader så babyen ikke fryser. Babyer klarer ikke å holde kroppsvarmen like godt som voksne, så de blir raskt kalde når de er nakne. Pass på at babyen ikke blir overopphetet. Sjekk om nakken hennes er kald eller varm. Hendene til babyer kan være kalde selv om de ikke fryser, siden de ikke regulerer kroppstemperaturen veldig bra ennå. Bruk gjerne soverommet som “fotorom”, da det er lettere å varme opp enn større rom som for eksempel stuen.

3) Rolige omstendigheter – hvordan ta babybilder selv

Sørg for at det er rolig stemning der du skal fotografere. Sett gjerne på rolig bakgrunnsmusikk. Spotify har mange spillelister med babysove musikk. Vær forberedt på at fotosession kan ta tid, da dette går på babyens premisser. Har du eldre søsken hjemme som vil løpe rundt og hjelpe til, kan det bli litt vanskelig å få roet babyen. Ikke like lett å holde fokus. Babyen merker når mor er stresset, så hvis du ikke får det til, avslutt og prøv igjen en annen gang.

4) Godt lys

Jeg pleier alltid fotografere babyen i dagslys (gjennom vindu) og har skrudd av taklys og andre lys i rommet. Dette er fordi lys har forskjellige fargetemperaturer, dagslys er “kaldere” (nærmere blått lys) og lamper er “varmere” (nærmere gult lys). Da slipper du få merkelige fargeskjær på bildene dine. Unngå direkte sollys på babyen da hen lett kan bli overopphetet og det skaper sterke kontraster iht sol og skygge. Bruk også gjerne lyse tepper/pledd som bakgrunn da de reflekterer lys bedre enn mørke stoff.

Sørg for å holde kameraet eller mobilen trygt, slik at du ikke mister det på babyen. Dersom babyen ligger på en seng uten kant, må du passe på at babyen ligger midt i sengen og ikke ruller utenfor. Med nyfødte er det sjeldent et problem, men når de begynner å kunne snu seg, må du alltid ha med deg en ekstra person som passer på babyen mens du fotograferer. Denne personen kan gripe inn og sikre babyen hvis den begynner å flytte på seg. Det er veldig viktig å ivareta babyens sikkerhet og helse. Hvis du er alene, bør du legge babyen på gulvet og fotografere der i stedet.




To bilder satt sammen; til høyre er en baby som sre mot kamera, til venstre er det et hvitt pledd på en saccosekk.

5) Bakgrunn

Pass på hva du har i bakgrunnen av bildet. Selv om du kanskje bare skulle fotografere ovenfra og ned, kan du plutselig ta bilder fra siden. Da ser du at det er forstyrrende elementer i bakgrunnen. Det er best å rydde bak babyen også. Et tips kan være å legge et nøytralt teppe både på underlaget og opp veggen eller bakgrunnen. Om du ser under, har jeg brukt duct tape for å få teppet til å henge på veggen, men du kan også brette en dyne og lage en høy kant og legge teppet over. Slik får du en myk og fin bakgrunn på bildet.

6) Lys fra riktig vinkel

Jeg pleier legge babyen med hodet 45 grader fra der lyset kommer fra slik at lyset faller “nedover” babyens hode. Tenk lyset skal falle mellom toppen av hodet og øret, halvveis der imellom. Legg babyen på ryggen og se hvor skyggene faller. Man skal forsøke unngå å lyse “opp nesen” på babyen, som det heter i fotoverden 🙂

7) Fotovinkler – Hvordan ta babybilder selv

Hvordan ta babybilder selv To bilder ved siden av hverandre; på begge er det en baby som ligger på et hvitt laken, fotografert ovenfra og ned.

Her er kamera holdt over baby; til venstre er kamera over føttene, til høyre er kamera over hals. Se så stor forskjell det er!

Om du tar bilde ovenfra og ned, bør du løfte kameraet langt nok opp over babyen. Det bør være rundt brystområdet på babyen. Slik får du en jevn vinkel på hele babyen. Holder du kameraet over der tærne er, blir hovedfokus naturlig nok føttene. Prøv å holde kameraet over eller rundt hodet på babyen. Tar du detaljbilder, vinkler du selvsagt annerledes. Husk å alltid sikre kameraet, så du ikke mister det! Når du tar portrettbilder av babyen, kan du prøve å vinkle det slik at du ikke fotograferer “opp nesen” på babyen, men heller svakt ovenfra og ned. Tenk at du ikke skal se rett inn i neseborene, men heller så vidt se at det er nesebor der. Fotografer med forskjellige vinkler. Husk detaljer som bittesmå føtter og hender, øyevippene, ørene. Prøv deg frem.

8) Sikkerhet

Sørg for å holde kameraet eller mobilen trygt, slik at du ikke mister det på babyen. Dersom babyen ligger på en seng uten kant, må du passe på at babyen ligger midt i sengen og ikke ruller utenfor. Med nyfødte er det sjeldent et problem, men når de begynner å kunne snu seg, må du alltid ha med deg en ekstra person som passer på babyen mens du fotograferer. Denne personen kan gripe inn og sikre babyen hvis den begynner å flytte på seg. Det er veldig viktig å ivareta babyens sikkerhet og helse. Hvis du er alene, bør du legge babyen på gulvet og fotografere der i stedet.

9) Nøytrale klær og pledd/rekvisitter

Fotografer gjerne babyen din i nøytrale klær da dette gir mest fokus på baby og ikke på klærne. Bruk myke, løssittende plagg -stramme sokker er ikke særlig behagelig og vil også sette merker på huden en god stund etter du tar dem av om du i tillegg skal ta bilder av baby uten klær. En body med “farmors lille skatt” er fin å ha på når farmor kommer på besøk men du vil kanskje ikke ha det på alle bildene 🙂

Så da håper jeg du føler du vet hvordan du kan ta babybilder selv og at det er mer overkommelig 🙂 Dette er teknikker jeg har brukt mange ganger og fortsatt bruker, og jeg snakker gjerne om dette under fotografering når vi fotograferer din baby også, enten det er i Studio Landmark i Fyllingsdalen eller på livsstilsfoto hjemme hos deg.

Hvordan ta babybilder selv Baby ligger på ryggen og ser mot kamera. Ligger på hvitt pledd, har på seg lilla body.

September 1, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *