Søvn og selvpleie for mødre

Hvordan finne balansen

Hei nybakte mødre,

Vi vet alle at de første månedene etter fødselen kan være både magiske og utfordrende. Du opplever øyeblikk av glede og kjærlighet, men også søvnløse netter og en hektisk timeplan. Tenkt at å “bare” være hjemme med en nyfødt baby kan føles så travelt? Å finne balansen mellom omsorg for din nyfødte og omsorg for deg selv kan virke som en utfordrende oppgave. Men husk, du er ikke alene i dette, og det er måter å finne balanse på.

Her er noen innspill til søvn og selvpleie for mødre.

Sort/hvitt foto av en mor som holder sitt nyfødte barn i en bæretube. Babyen sover, mor holder en hånd på babyens hode. Babyutstyr du trenger.

Prioriter søvn:

  • Prioriter søvn når du kan. Dette kan inkludere å sove når babyen sover i løpet av dagen. Ja, vi kan alle le av dette rådet og late som vi legger oss i vognen når vi er på trilletur. Men når babyen sover i dagsengen i stuen kan du faktisk legge deg på sofaen og slappe av istedet for å fylle denne tiden med husarbeid eller andre oppgaver. En hvilende mor vil være mer uthvilt og klar til å takle nattens våkenetter.

Be om hjelp:

  • Ikke nøl med å be om hjelp fra din partner, familiemedlemmer eller venner. De vil gjerne trå til og gi deg en pause slik at du kan få en god natts søvn eller tid til å pleie deg selv. Jeg husker da jeg var hjemme med andremann og ordnet både barnehagelevering og barnehagehenting med eldstemann gledet jeg meg til samboeren kom hjem for å kunne være med ungene slik at jeg kunne få et kvarters tid for meg selv til å bare surfe på mobilen -jeg følte jeg ikke kunne sitte på mobiltelefonen når babyen var våken og dermed måtte jeg “spare” det til noen andre kunne gi barna full oppmerksomhet.

Selvpleie er viktig:

  • Finn tid til selvpleie, selv om det er i små doser. Dette kan inkludere en kort spasertur, en varm dusj eller noen minutter med meditasjon (eller se tomt ut i luften noen minutter, sånn jeg gjør. Har ikke begynt med meditasjon ennå. Kanskje en gang.). Ta vare på ditt mentale velvære! Mødre trenger selvpleie og søvn.

Del byrden:

  • Del omsorgen for babyen med din partner. Dere er et team, og samarbeid kan hjelpe begge to å få mer hvile og tid for selvpleie.

Planlegg tid for deg selv:

  • Sett av tid i hverdagen din for aktiviteter som gir deg glede og avslapning. Dette kan være å lese en bok, se på favorittserien din eller til og med ta deg tid til hobbyer du elsker.

Husk at å ta vare på deg selv er viktig for å være en god omsorgsperson for din nyfødte. Det er ingen skam i å be om hjelp eller prioritere din egen helse og velvære. Ved å finne balansen mellom omsorg for babyen og omsorg for deg selv, kan du skape en sunn og lykkelig start på ditt nye liv som mor.

Med kjærlighet og støtte,

Linn

Sort/hvitt foto av en mor som holder sitt nyfødte barn i en bæretube. Babyen sover, mor holder en hånd på babyens hode. Babyutstyr du trenger.

October 3, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *