Ny baby i familien

Hvordan ta vare på eldre søsken når det kommer en baby i familien

Feire familien: Velkommen til livet med en ny baby

Å få en ny baby i familien er en utrolig spennende tid men det kan også være en utfordrende overgang, spesielt når du allerede har barn. Mange vordende foreldre lurer på hvordan de ta vare på eldre søsken når det kommer en baby i familien. Her er noen praktiske tips og råd for å gjøre denne overgangen så sømløs og givende som mulig.

1. Forbered de eldre søsknene

Hvis du allerede har barn i familien, er det viktig å forberede dem på den kommende tilleggspakken. Snakk med dem om det nye familiemedlemmet, og inkluder dem i forberedelsene så mye som mulig. Dette kan inkludere å la dem hjelpe med å velge babyens klær eller dekorere babyens rom.

2. Oppretthold rutiner

Å opprettholde rutiner er nøkkelen til å skape trygghet og stabilitet for både eldre søsken og den nye babyen. Selv om ting kanskje blir litt kaotiske i begynnelsen er det viktig å prøve å holde fast ved vanlige rutiner for måltider, sovetider og leketid. Sørg for at både mor og far (eller medmor/medfar) får litt alenetid med eldre søsken -om det bare er fem minutter er de fem minuttene gull verdt. Det gjorde en stor forskjell for oss når vi begynte med det, far tok lillesøster en liten stund og så fikk jeg leke med storesøster slik at hun også følte seg sett av mor. Det er jo ofte sånn at det i starten er far som tar seg av de eldre barna, rent logistikkmessig er det gjerne det letteste for de fleste familier.

3. Planlegg støtte

Å ha støtte fra familie og venner kan være uvurderlig når du har en ny baby i huset. Ikke nøl med å be om hjelp eller akseptere tilbud om assistanse. Noen ganger kan det være så enkelt som å la noen ta seg av eldre søsken mens du tar deg tid til å pleie den nye babyen. Gi litt alenetid til storesøster/storebror og la de føle seg som midtpunktet de også. Om mormor kommer på besøk og tar med storesøster ut i hagen for å leke en liten time vil jo storesøster få all fokus fra mormor og det er gull verdt.

4. Ta vare på deg selv

Det er viktig å ikke glemme å ta vare på deg selv i denne hektiske tiden. Å være en forelder til flere barn kan være krevende, så husk å prioritere egenomsorg og sørg for å få nok hvile. Lettere sagt enn gjort, men basert på egen erfaring blir jeg mye raskere sint på storesøster som ikke kan oppføre seg om jeg har hatt en dårlig natt med lite søvn.

5. Feire familien

Til tross for utfordringene kan ankomsten av en ny baby også være en flott anledning til å feire familien din. Ta bilder, lag minner og nyt den nye hverdagen.

Husk at overgangen til å få en ny baby kan være utfordrende, men med riktig forberedelse og støtte kan den også være en utrolig givende opplevelse. Nyt tiden med din voksende familie og alle de fantastiske øyeblikkene som kommer med den.

Portrett av en gravid kvinne som holder sitt første barn i en klem. Ettåringen (barnet) er løftet og holdt over gravidmagen. Ettåringen og mor klemmer hverandre. Hvit bakgrunn. Mor i stripete burgunder genser og dongeribukse, barn i dongeribukse, rosa sokker og rosa mønstret genser.

October 21, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *