Hvorfor er fotografer så dyre?

Jeg vet. Det sitter langt inne å bruke penger hos fotograf, selv for meg. Hvorfor er fotografer så dyre? Med jevne mellomrom dukker det opp sånne bilder på sosiale medier der det er bilde eller tegning av et kamera, med overskriften: Dette er det du betaler for når du betaler en fotograf. Og så er det punktvis listet. Alt over og under isberget. Det du ser og ikke ser. Jeg nikker anerkjennende til bildet og tenker, jeg vet. Jeg er helt enig. Preaching to the choir og alt det der.

Å investere i en fotograf kan virke som en luksus, spesielt når smarttelefoner gir oss muligheten til å ta bilder når som helst. Men bak hvert minneverdige bilde ligger det mye mer enn bare et klikk. La meg gi deg et dypere innblikk i hva du betaler for når du velger å bruke en profesjonell fotograf.

Hvorfor er fotografer så dyre? Gif av fotograf som fotograferer mot kamera og vinker.

Før du tok kontakt med fotografen

Før selve fotoshooten begynner, legger en erfaren fotograf ned betydelig tid på å forberede seg. Dette inkluderer konsultasjoner med deg for å forstå dine ønsker og behov, valg av passende steder og nøye planlegging for å sikre at hvert øyeblikk blir fanget perfekt. For ikke å snakke om alt før fotografen ble kontaktet av deg -en utdannelse, mange års erfaring, kamerautstyr som har blitt jevnlig oppgradert med utviklingen av digitalt foto (og i tiden før digitalt foto!), annet utstyr som rekvisitter, pledd, studiolys, interiør til studio, leie av studio, dekke transportkostnader, datautstyr og datalagring, programvare… Jeg vil anslå at rundt 30% av jobben som fotograf er å fotografere, resten er fordelt på ting nevnt over, kontorarbeid, produktdesign, kommunikasjon med kunder, promotering, redigering og så videre.

Under fotograferingen

Under fotoshooten er det ikke bare et spørsmål om å trykke på knappen. Fotografen jobber aktivt med å skape en avslappet atmosfære, veilede deg gjennom naturlige poseringer og fange øyeblikkene som virkelig betyr noe. Dette er en interaktiv opplevelse som går utover det å bare ta bilder. Fotografen skal ikke bare følge med på kamerainnstillingene, hen skal også følge med på de som er foran kamera og hjelpe til/si ifra om vi må ordne lillesøster på håret/tørke slev fra babyen/mamma må ta av sokkene for de er skitne/spørre om pappa vil sjekke seg i speilet før foto bare for sikkerhets skyld. Multitasking på høyt nivå.

Etter fotograferingen

Etter fotograferingen starter den omfattende prosessen med redigering og etterbehandling. Dette er ikke bare å kaste på et filter; fotografen bruker sin kreative innsikt for å forvandle bildene til unike øyeblikk som fanger essensen av dem i bildet.

Ofte undervurdert er kostnadene ved profesjonelt utstyr og avansert programvare. Dette er nødvendig for å sikre at bildene ikke bare er gode, men av høyeste kvalitet. Det er en investering i resultater som vil glede deg i mange år framover. Etterarbeid er ikke bare bildebehandling; produkter skal designes og bestilles -og for at du skal få kvalitetsprodukter må de også tilpasses, dobbeltsjekkes, det skal kommuniseres frem og tilbake både med klienten og og trykkeriet, alt sånt tar tid -og tid er penger. Det er en grunn til hvorfor fotografer er så dyre -like dyre som for eksempel elektrikere, arkitekter og tannleger; andre yrker som også krever spesialisert kompetanse og kunnskap.

Så hvorfor er fotografer så dyre?


For min del har jeg jobbet som fotograf siden endt utdannelse i 2005 og holder fortsatt på fordi jeg elsker å levere betydningsfulle bilder til kunder. Jeg vet at bilder er viktig for mange. Livet skjer og man blir med ujevne mellomrom påminnet hvor skjørt livet kan være og hvor viktig det er å ta vare på de du er glad i.

Det å kunne levere et ferdig produkt til en kunde der jeg vet de vil sette pris på bildene i lang tid gir meg en følelse av oppfyllelse og motivasjon i arbeidet mitt. Å kunne fange øyeblikkene som betyr mest for folk, enten det er familieminner, kjærlighetshistorier eller livets store milepæler, er det som driver meg som fotograf. Gjennom årene har jeg sett hvor sterkt fotografier kan påvirke mennesker og skape varige minner. Å være en del av den prosessen og kunne bidra til å skape betydningsfulle øyeblikk gjør fotografyrket for meg til mer enn bare en jobb – det er en lidenskap som stadig vokser.

Når du velger å bruke en fotograf, støtter du ikke bare en lokal bedrift men du investerer også i en hel prosess som gir deg bilder av uovertruffen kvalitet og verdi. Husk, det er en investering. Gjerne en dyr investering. Det handler om å fange øyeblikkene og skape minner som varer livet ut, ikke bare i digitale bilder men også bilder som er verdt henge opp på veggen eller se i et fotoalbum.

Så neste gang du vurderer å få noen til å ta bilder for deg, husk at det ikke bare er et bilde du får – det er en opplevelse skreddersydd for å fortelle din unike historie. Hvem vil du skal fortelle denne historien?

Selvportrett av Fotograf Linn Landmark som fotograferer seg selv mot et speil. Hun har donut i håret, sort bolero og blå blomstrete kjole. Hvit vegg og hvit dør i bakgrunnen.

November 28, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *