Hvorfor er fotografer dyre?

Jeg vet. Det sitter langt inne å bruke penger hos fotograf, selv for meg. Hvorfor er fotografer så dyre? Med jevne mellomrom dukker det opp sånne bilder på sosiale medier der det er bilde eller tegning av et kamera, med overskriften: Dette er det du betaler for når du betaler en fotograf. Og så er det punktvis listet. Alt over og under isberget. Det du ser og ikke ser. Jeg nikker anerkjennende til bildet og tenker, jeg vet. Jeg er helt enig. Preaching to the choir og alt det der.

Å investere i en fotograf kan virke som en luksus, spesielt når smarttelefoner gir oss muligheten til å ta bilder når som helst. Men bak hvert minneverdige bilde ligger det mye mer enn bare et klikk. La meg gi deg et dypere innblikk i hva du betaler for når du velger å bruke en profesjonell fotograf.

Hvorfor er fotografer så dyre? Gif av fotograf som fotograferer mot kamera og vinker.

Før du tok kontakt med fotografen

Fotografen bruker betydelig forberedelsestid før fotograferingen, inkludert konsultasjoner for å forstå dine ønsker, valg av passende lokasjon og planlegging for å fange hvert øyeblikk. Fotografen har også investert i utdanning, mange års erfaring, oppgradert kamerautstyr og annet tilbehør som rekvisitter og pledd. Det er også kostnader knyttet til studioleie, transport, datamaskiner og lagringsenheter, samt programvare for redigering. I realiteten består rundt 30% av fotografens arbeid av selve fotograferingen, mens resten omfatter administrasjon, kundekommunikasjon, markedsføring og redigering av bilder. Alle disse kostnadene må tas i betraktning ved fastsettelse av fotograferingspriser, da inntjeningen ikke overstiger utgiftene før de er dekket. Det er viktig å ta hensyn til disse kostnadene ved prissettingen, da inntektene må dekke utgiftene før det blir overskudd.

Under fotograferingen

Under fotograferingen er det ikke bare et spørsmål om å trykke på knappen. Fotografen jobber aktivt med å skape en avslappet atmosfære og veileder deg gjennom naturlige poseringer. Dette er en interaktiv opplevelse som går utover det å bare ta bilder. Fotografen skal ikke bare følge med på kamerainnstillingene; hen skal også følge med på de som er foran kamera og hjelpe til/si ifra om vi må ordne lillesøster på håret/tørke slev fra babyen/mamma må ta av sokkene for de er skitne/spørre om pappa vil sjekke seg i speilet før foto bare for sikkerhets skyld. Multitasking på høyt nivå.

Etter fotograferingen

Etter fotograferingen starter den omfattende prosessen med redigering og etterbehandling. Fotografen bruker kreativ innsikt for å forvandle bildene til unike øyeblikk som fanger essensen av motivet. Det handler ikke bare om å kaste på et filter.

Ofte undervurdert er kostnadene ved profesjonelt utstyr og avansert programvare. Dette er nødvendig for å sikre at bildene ikke bare er gode, men av høyeste kvalitet. Det er en investering i resultater som vil glede deg i mange år framover. Etterarbeid er mer enn bare bildebehandling; det inkluderer også design, tilpasning, kommunikasjon og dobbeltsjekking. Dette tar tid og krever spesialisert kompetanse, noe som gjenspeiles i prisene. Tilsvarende betaler man for eksempel en elektriker for deres kunnskap og ferdigheter.

Så hvorfor er fotografer så dyre?

For min del har jeg jobbet som fotograf siden endt utdannelse i 2005. Jeg fortsetter fordi jeg elsker å levere betydningsfulle bilder til kunder. Bilder er viktige for mange. Livet skjer, og man blir med ujevne mellomrom påminnet hvor skjørt livet kan være og hvor viktig det er å ta vare på de du er glad i.

Å levere et ferdig produkt til en kunde som vil sette pris på bildene i lang tid, gir meg en følelse av oppfyllelse og motivasjon. Å fange øyeblikkene som betyr mest for folk, enten det er familieminner, kjærlighetshistorier eller livets store milepæler, er det som driver meg. Gjennom årene har jeg sett hvor sterkt fotografier kan påvirke mennesker og skape varige minner.

Å være en del av denne prosessen og bidra til å skape betydningsfulle øyeblikk gjør fotografyrket til mer enn bare en jobb. Det er en lidenskap som stadig vokser. Når du velger å bruke en fotograf, støtter du ikke bare en lokal bedrift, men investerer også i en prosess som gir deg bilder av uovertruffen kvalitet og verdi. Det er en investering.

Ofte en dyr investering. Det handler om å fange øyeblikkene og skape minner som varer livet ut, ikke bare i digitale bilder, men også bilder som er verdt å henge opp på veggen eller se i et fotoalbum. Neste gang du vurderer å få noen til å ta bilder for deg, husk at det ikke bare er et bilde du får – det er en opplevelse som forteller din unike historie. Hvem vil du skal fortelle denne historien?

Selvportrett av Fotograf Linn Landmark som fotograferer seg selv mot et speil. Hun har donut i håret, sort bolero og blå blomstrete kjole. Hvit vegg og hvit dør i bakgrunnen.

November 28, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *