Hvorfor er amming vanskelig?

Amming kan iblant være vanskelig å få til

La oss snakke om amming, en reise som for noen kan være kronglete og utfordrende, men som også kan være en av de mest givende opplevelsene som mor. Som en mamma som har gått gjennom ammingens opp- og nedturer selv, ønsker jeg å dele noen tanker og erfaringer om hvorfor amming kan være vanskelig og hva du kan gjøre for å takle det. Jeg hadde aldri tenkt amming var vanskelig før jeg fikk barn -jeg hadde pupp med melk og jeg hadde en baby, så hvor vanskelig kan det være? Hvorfor er amming så vanskelig?

Sort/hvitt bilde av en baby som blir ammet, fotografert ovenfra og ned.

1. Starten kan være tøff: Det første møtet med ammingen kan være en overveldende opplevelse. Mange nybakte mødre føler seg usikre på om de gjør det riktig. Vet at det er normalt å føle seg usikker, og det tar tid å finne den riktige rytmen for både deg og babyen din.

2. Smerter og ubehag: Amming kan være smertefullt i begynnelsen. Sprekkede brystvorter, sårhet, og brystspreng er vanlige problemer. Husk å søke hjelp fra en ammehjelper eller helsepersonell hvis du opplever vedvarende smerte.

3. Lav melkeproduksjon: Noen mødre opplever utfordringer med å produsere tilstrekkelig melk. Dette kan være stressende, men det finnes måter å øke melkeproduksjonen på, som hyppig amming og bruk av en brystpumpe. Stress er også en påvirker til lav melkeproduksjon, så prøv å ikke påta deg alt for mange oppgaver utover å passe på deg og ditt nyfødte barn. Amming skal ikke være så vanskelig 🙂

4. Babyens appetitt og vekst: Det er normalt å bekymre seg for om babyen får nok melk. Å følge babyens vekstkurve og observere våte bleier og tilfredshet etter måltider kan hjelpe deg å bekrefte at babyen får tilstrekkelig næring. Melkeproduksjonen vil også etterhvert tilpasse seg babyens behov slik at du ikke alltid vil gå rundt med melkespreng.

5. Ta vare på deg selv: Å være en mamma er en krevende jobb og amming kan ta mye tid og energi. Husk å ta vare på deg selv ved å spise godt, drikke nok vann, og hvile når du kan. En sunn mor er viktig for en sunn baby. Sett frem drikkeflasken med vann, en fulladet mobil (eller en bok!) og ha det innen rekkevidde under amming -du vil bruke mye tid på å amme i babyens første leveår, så det er greit å sitte godt og ha det bra underveis!

6. Be om støtte: Du trenger ikke å takle amming alene. Snakk med andre mødre, delta i ammegrupper, og be om hjelp og råd fra helsepersonell og ammehjelpere. Deling av erfaringer og støtte fra andre kan være uvurderlig.

Livsstilsfoto av en mor som sitter i en lenestol og gir melk på flaske til sitt nyfødte barn. Babyen er inntullet i et rosa strikket teppe.

Husk at amming er en individuell reise og det er helt normalt å møte utfordringer underveis. Det viktigste er at du gjør det som føles best for deg og babyen din. Ikke nøl med å søke hjelp og støtte når du trenger det. Vær tålmodig med deg selv, og husk at du ikke er alene i denne reisen. Om babyen sliter med sugetak eller det er andre problemer med amming er det fullt mulig å bruke morsmelkerstatning og mate med flaske istedet. Det er ingen skam; barnet har det like godt med flaske og det kan være vel så koselig å sitte å mate med flaske som med pupp. Da kan til og med medmor/pappa få en del av denne koselige stunden.

Livsstilsfoto av en mor som sitter i en lenestol og gir melk på flaske til sitt nyfødte barn. Babyen er inntullet i et rosa strikket teppe.

October 9, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *