Hvordan ta babybilder selv

Nyfødt bilder tas best innen de to første ukene etter babyen er født. Dette er fordi de gjerne er roligere og lettere å få til å sove/ligge i ro og de heller ikke har fått utslett/hud som flaker seg/kloremerker fra lange babynegler etc. Babyer vokser også veldig raskt så ønsker du å dokumentere nyfødt stadiet bør du forsøke å få fotografert så tidlig som mulig.

Her er et par tips til hvordan man kan få gode bilder av babyen:

1) En tilfreds baby er lettere å fotografere.

Sørg for at du nettopp har gitt hen mat, at bæsjebleien er byttet og hen ikke er overtrøtt. Merker du at babyen ikke trives med å være fotomodell tar du en pause og prioriterer babyens komfort.

2) Oppvarmet rom (rundt 25 grader)

Om du skal fotografere babyen i bare bleien/med bleieskjuler, sørg for at romtemperaturen er rundt 25 grader så ikke hen fryser. Babyer klarer ikke holde kroppsvarmen like godt som oss voksne så de blir raskt kalde om man kler av dem. Pass på at babyen ikke blir overopphetet heller, sjekk om nakken er kald eller varm -hendene til babyer kan være kalde selv om hen ikke fryser, dette er siden de ikke regulerer kroppstemperaturen veldig bra ennå. Bruk gjerne soverommet som “fotorom” da det er lettere å varme opp enn større rom som f.eks. stuen.

3) Rolige omstendigheter

Sørg for at det er rolig stemning der du skal fotografere. Sett gjerne på rolig bakgrunnsmusikk -spotify har mange baby sove musikk spillelister – og vær forberedt på at fotosession kan ta tid da dette går på babyens premisser. Har du større søsken hjemme som veldig gjerne vil løpe rundt og hjelpe til kan det bli litt vanskelig å få roet babyen og ikke like lett å holde fokus. Babyen merker når mor er stresset så får du det ikke til kan du avslutte og heller prøve igjen en annen gang.

4) Godt lys

Jeg pleier alltid fotografere babyen i dagslys (gjennom vindu) og har skrudd av taklys og andre lys i rommet. Dette er fordi lys har forskjellige fargetemperaturer, dagslys er “kaldere” (nærmere blått lys) og lamper er “varmere” (nærmere gult lys). Da slipper du få merkelige fargeskjær på bildene dine. Unngå direkte sollys på babyen da hen lett kan bli overopphetet og det skaper sterke kontraster iht sol og skygge. Bruk også gjerne lyse tepper/pledd som bakgrunn da de reflekterer lys bedre enn mørke stoff.

To bilder satt sammen; til høyre er en baby som sre mot kamera, til venstre er det et hvitt pledd på en saccosekk.

5) Bakgrunn

Pass på hva du har i bakgrunnen av bildet. Selv om du kanskje bare skulle fotografere ovenfra og ned har du plutselig tatt bilder fra siden og så ser du at det er forstyrrende elementer i bakgrunnen. Det er best å rydde bak babyen også 🙂 Et tips kan være å legge et nøytralt teppe både på underlaget og opp veggen/bakgrunnen -om du ser under har jeg brukt duct tape for å få teppet til å henge på veggen, men du kan også brette en dyne og lage en høy kant og legge teppet over. Slik får du en myk og fin bakgrunn på bildet.

6) Lys fra riktig vinkel

Jeg pleier legge babyen med hodet 45 grader fra der lyset kommer fra slik at lyset faller “nedover” babyens hode (tenk mellom toppen av hodet og øret, halvveis der imellom). Legg babyen på ryggen og se hvor skyggene faller. Man skal forsøke unngå å lyse “opp nesen” på babyen, som det heter i fotoverden 🙂

7) Fotovinkler

To bilder ved siden av hverandre; på begge er det en baby som ligger på et hvitt laken, fotografert ovenfra og ned.

Her er kamera holdt over baby; til venstre er kamera over føttene, til høyre er kamera over hals. Se så stor forskjell det er!

Om du tar bilde ovenfra og ned (i luften over baby) bør du løfte kamera langt nok opp over baby slik at kamera (evt telefon) er fysisk rundt bryst området på baby. Slik får du en jevn vinkel på hele babyen. Holder du den fysisk over der tærne er blir hovedfokus naturlig nok føttene 🙂 Prøv generelt sett å holde kamera over/rundt hodet på baby om det er ansikt eller hele babyen som skal være med på foto. Tar du detaljbilder vinkler du selvsagt annerledes. Husk å alltid sikre kamera/telefon så du ikke mister det! Når du tar portrettbilder av babyen kan du forsøke vinkle det så du ikke fotograferer “opp nesen” på baby, men heller svakt ovenfra og ned (tenk at du ikke skal se rett inn i neseborene men heller såvidt se at det er nesebor der). Fotografer med forskjellige vinkler, husk detaljer som bittesmå føtter og hender, øyevippene, ørene – prøv deg frem 🙂

8) Sikkerhet

Sørg for å holde kamera/mobil trygt slik at du ikke mister det på baby. Ligger hen på en seng uten kant må du passe på at babyen ligger midt i sengen og ikke ruller utenfor. Med nyfødte er det sjeldent et problem men når de begynner å kunne snu seg må du alltid ha med deg en ekstra person som passer på babyen mens du fotograferer slik at hen kan gripe inn og sikre babyen skulle hen begynne å flytte på seg. Det er veldig viktig å ivareta babyens sikkerhet og helse. Om du er alene, legg babyen på gulvet og fotografer der istedet.

9) Nøytrale klær og pledd/rekvisitter

Fotografer gjerne babyen din i nøytrale klær da dette gir mest fokus på baby og ikke på klærne. Bruk myke, løssittende plagg -stramme sokker er ikke særlig behagelig og vil også sette merker på huden en god stund etter du tar dem av om du i tillegg skal ta bilder av baby uten klær. En body med “farmors lille skatt” er fin å ha på når farmor kommer på besøk men du vil kanskje ikke ha det på alle bildene 🙂

Så da håper jeg du synes det å ta gode bilder av babyen er litt mer overkommelig 🙂 Dette er teknikker jeg har brukt mange ganger og fortsatt bruker, og jeg snakker gjerne om dette under foto når vi fotograferer din baby også. Det er jo fint å ha gode hverdagsbilder også!

Baby ligger på ryggen og ser mot kamera. Ligger på hvitt pledd, har på seg lilla body.

September 1, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *