Hvordan organisere bilder på mobilen?

La oss være ærlige med oss selv, det er stort sett mobiltelefonen som blir brukt som hverdagslig kamera. Nå er kvaliteten på de fleste mobilkamera såpass god at man kan fint printe bilder i 10×15 cm/10×13 cm format. Men det er vel de færreste av oss som gjør det. Derfor tenkte jeg at jeg skulle komme med tips til hvordan man kan organisere bildene man har på telefonen. For hva bruker du egentlig de bildene til? Det er vel oftest til å scrolle gjennom galleriet iblant. Google foto kommer med “for 1 år siden” bilder. Så går det gjerne flere år før du kjøper ny mobil og plutselig må gjøre noe med alle minnene som er lagret på den gamle telefonen. Kjent scenario?

Så her er noen konkrete tips på hvordan organisere bilder på mobilen:

1) Slett bilder for å bedre organisering av mobilbilder

Slett bilder som er uskarpe, litt for like eller ikke nødvendig å ta vare på. Da slipper du å se gjennom alle overflødige bildene neste gang.

2) Favorisere bilder

På android telefoner kan du stjernemerke bilder du ønsker ta ekstra godt vare på. På Iphone kan du hjertemerke bildene dine. Da kan du siden velge å bare se favorittbildene dine på mobiltelefonen og vipps har du sortert ut en hel haug av bilder. Gjør det en gang i måneden slik at du slipper skippertak ved nytt mobilkjøp.

3) Ta backup av bildene – hvordan organisere bilder

Det er alltid lurt å lagre bildene et annet sted enn på mobiltelefonen. De fleste mobiltelefoner mulighet for skylagring også, men pass på at bildene kan sorteres slik du ønsker ha dem. Hvis ikke dette skjer automatisk bør du ha en rutine på å sortere bildene i nettskyen selv. Jeg pleier sortere dem på år, så måneder, og så spesielle hendelser (bursdag, påskeferie etc.)

Har du lyst å lage fotoalbum eller minner fra året som gikk er den letteste måten å gjøre det ved å favorisere bildene du ønsker bruke og så eksportere de til en ny mappe (“2022 høydepunkt” eller denslags). Bildene sorteres jo oftest etter dato så da kan du bla gjennom 2022 mappen og gjenoppleve året som gikk. Og skal du lage fotoalbum blir det plutselig lettere for du har allerede gjort grovutvalget. I min erfaring er det mest tidkrevende med fotoalbum å velge ut hvilke bilder som skal være med -og om du jevnlig går gjennom bildene dine og markerer hvilke bilder som er med i årets favoritter har du gjort den største jobben. Kanskje du endelig klarer å lage et fotoalbum av året som gikk? Håper dette har vært hjelpsomt til hvordan organisere bilder på mobilen. Lykke til!

Screenshot i sort/hvitt av et mobiltelefon galleri. Mange like bilder; selfie av mor og baby.

September 7, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *