Barnebilder på internett

Kan jeg dele bilder av barna på internett?

Som både mamma og fotograf blir spørsmålet om å dele bilder av våre barn på sosiale medier et interessant tema. Det er noe som mange av oss har reflektert over på en eller annen måte. Dette innlegget handler ikke om å gi en streng liste med regler eller peke fingeren på noen men heller om å dele noen tanker og refleksjoner rundt barnebilder på internett.

Å dele bilder av våre barn på sosiale medier kan være en fin måte å holde venner og familie oppdatert på veksten og milepælene i deres liv. Det gir oss muligheten til å inkludere kjære som kanskje bor langt unna i de små og store øyeblikkene i barnas liv. Det kan også være en fin måte å dele glede, kjærlighet og stolthet for våre små mirakler med verden.

Men samtidig er det viktig å huske på personvernet og sikkerheten til våre barn. GDPR (personvern) regler eksisterer av en grunn – for å beskytte privatlivet vårt og våre digitale fotavtrykk. Noen foreldre velger derfor å begrense mengden informasjon og bilder de deler av barna sine på nettet. Dette er en beslutning som må respekteres.

Som fotograf har jeg også en balanse å finne. Jeg har ofte et kamera i hånden og jeg vil gjerne fange de spesielle øyeblikkene i mine egne barns liv. Samtidig vet jeg at jeg må respektere grensene for hva jeg deler offentlig. I tillegg trenger jeg som fotograf også påfyll av bilder for å vise mitt arbeid som fotograf og vise potensielle klienter hva jeg kan tilby. Og da vil jeg jo publisere bilder jeg har tatt av tidligere klienter -både voksne og barn. Da deles de uten navn så klart så det er ikke like lett å vite hvem som er på bildene og alle jeg fotograferer har rett til å si nei takk til å bli brukt til å publiseres på nett.

Så hva er svaret på spørsmålet om å dele bilder av barna på nett? Det er ingen enkel fasit. Det handler om personlig komfort, respekt for privatlivet til våre barn, og forståelsen av at vi alle har forskjellige grunner til å dele eller ikke dele. Det viktigste er å være bevisst på de valgene vi tar og respektere valgene til andre. Ingen har lov til å publisere bilder av andres barn uten godkjennelse fra foresatte og voksne må også godkjenne at bilder av dem kan publiseres på nett -både i privat og offentlig bruk. Det er kanskje ikke så mange som tenker på det i dag men kanskje man blir mer bevisst på det i fremtiden.

La oss uansett fortsette å feire kjærligheten og gleden våre barn bringer inn i livene våre, om vi velger å dele den digitalt eller holde den privat.

En treåring i lilla kjole smiler mot kamera. Gult høstløv i bakgrunnen. Fotografert av Fotograf Linn Landmark -Ta gode bilder av barna dine

September 23, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *